top of page
Szpitalna.jpg

הבית ברחוב שפיטלנה

ב-1953 "התמזל מזלנו”. אבא חלה בדלקת ריאות. הסיבה לכך – פטריה שהתפתחה בקיר הבית. אחרי אבא שלי גם אני נדבקתי. במה שקשור לבריאות הילדים אמא שלי היתה לביאה. היא הלכה למשרד הבריאות והשיגה עבורי בית הבראה בהרי הקרפטים בצ'כיה. בגיל תשע נסעתי לארבע וחצי חודשים, כשכל חודש אמא באה לבקר.

 

לפני כן למדתי בבית ספר יהודי שרוב המורים בו יהודים. למדתי גם יידיש, אבל יהדות בכלל לא למדנו. את החגים – ראש השנה יום כיפור שמחת תורה ופסח – הכרתי מהבית ומהסיפורים של אמא. כשהייתי בבית ההבראה פתאום היה לי חלום משונה. בחלומי ראיתי את בנק קורנגוט בעלה של אסטה שוכב על שולחן ואת שמש בית הכנסת מניח עליו טלית. לא הבנתי מה זה אומר. כתבתי לאמא מכתב ושאלתי מה שלום דוד בנק. אמא לא ענתה לי. שוב חזר החלום – הדוד בנק מונח על השולחן ועליו טלית. שוב שלחתי מכתב ושוב לא קיבלתי תשובה. החלום חזר פעם שלישית. שוב שאלתי את אמא מה שלום דוד בנק. במקום מכתב תשובה אמא הגיעה באמצע החודש לאחר שקיבלה אישור מיוחד. היא חיבקה אותי והחלה לבכות – "דוד בנק מת".

 

לפני שהלכתי לישון בבית ההבראה שמתי לב שמעל כל מיטה יש צלב קטן. השכנות שלי לחדר היו כורעות על הברכיים מצמידות את הידיים וממלמלות איזו שהיא תפילה. הבנתי שגם אני צריכה לנהוג כמוהן. הרגשתי שאני לא בסדר, שאני לא מכירה את המילים הנכונות של התפילה. כתבתי לאמי. סיפרתי לה על המנהג של השכנות שלי לחדר, וביקשתי שתלמד אותי להתפלל, אמא יעצה לי שבזמן שאני מעמידה פנים שאני מתפללת לדקלם קללות ביידיש.

 

דלקת הריאות שלי ושל אבא הצליחה לשנות את מצבנו. אמא שיכנעה את פקידי העירייה שהבית שלנו לא ראוי למגורים, ואנו עברנו אחר כבוד לשכונת שפיטלנה. בעוד שהבתים ברחוב סלובצקגו היו מגורי פועלים. שש דירות קטנות בכל בניין ולהם רק זוג שירותים לכל הבניין. ברחוב שפיטלנה הצמוד לבית החולים גרו רופאים וקצינים גרמנים בזמן מלחמת העולם השנייה, ולכן הבתים היו בסטנדרט אחר לגמרי. הם היו גדולים ומרווחים, שירותים לכל דירה, וגולת הכותרת: אמבטיה. כל בני המשפחה היו מגיעים אלינו לדירה לחוות את הפלא הזה.

flowerStrip.png

יתרון נוסף לבית ברחוב שפיטלנה היה גינה צמודה. אמא שגדלה בכפר התנפלה על הגינה בשמחה וגידלה בה גזר, צנון, כרוב, כרובית ושיחי פירות. אבא שלי הגשים חלום ילדות וגידל כלב בשם רקס. בימות החורף רקס משך אותי ואת חוה בתוך מזחלת שלג. הגרמנים שחיו לפנינו בבית, ברחו ממנו והשאירו אחריהם כל מיני חפצים. החפץ המשמעותי ביותר היה פיגיון נאצי. אבי מצא את הפגיון חבוי באחד הארונות. פיגיון שהיה חלק מהמדים הרשמיים של קציני S.S. הפגיון עשוי פלדת על חלד, ועליה חרוטות המילים "אלס פור דויטשלאנד" (הכל למען גרמניה). את המכסה איתר צלב קרס, ועל הכת הוטבע נשר ברזל שסימל את הרייך השלישי. אבא תפס את הפגיון ובחמת זעם תלש את הנשר מהידית.

 

למרות הרווחה היחסית, הראש שלנו תמיד עסק ב"איך יוצאים מפולין”. בערב היינו מקשיבים לרדיו אירופה החופשית. בכל פעם שניתן הגשנו בקשות ליציאה. לפני מספר שנים החברה הטובה שלי גיזה עזבה את פולין. אני מאוד רציתי להיות עם החברה הטובה שלי, ולכן נדנדתי להורי שגם אנחנו נעבור לישראל. מלבד גיזה, גם דודה ג'וניה שכונתה בפי "דינה מפלסטינה" חייה בארץ. היא שלחה לנו מדי פעם מכתבים עם המלצות מה כדאי להביא לישראל.

כאשר היו לנו כל הנירות להגיע לארץ, מכרנו את תכולת הדירה למשפחה שהיתה אמורה לגור במקומנו. בין היתר העברנו להם תמונה אימפרסיוניסטית של מדונה ערומה. תמונה מרשימה שראינו רק במוזיאונים. התמונה היתה תלויה בחדר השינה של הורי, מזכרת מהדיירים הקודמים. איתרה אותה מסגרת מוזהבת ויוקרתית. כשארזנו את המטלטלים אבא החליט להשאיר את התמונה בפולין כדי לא להביא תמונת עירום לארץ הקודש. בין היתר יתר המטלטלים אבא מכר לדיירים החדשים גם את הכלב. באותו יום שאבא קיבל את הכסף, הכלב קרא את עצמו הלך לפסי הרכבת, נשכב על פסי הרכבת ולא זז עד שהרכבת דרסה אותו. אבי לקח את רקס לוטרינר שקבע את מותו.

pre.png
back.png
next.png
bottom of page