top of page
אסתה.jpg

ארבע קילו סוכר

מי שיתן מבט בוחן בתמונת המשפחה יגלה שהיד של הכלה חבושה, שריד למאבק עם מחט שחדרה לה ליד שמאל. אסטה חיה עם בעלה בנק בעיר כשאנוב הסמוכה לכפר. לפני מלחמת העולם השנייה גרו בעיר כעשרים ואחד אלף איש. מחציתם היו יהודים. המקצוע העיקרי של היהודים בכשאנוב היה תעשיית הביגוד. כשאסטה היתה נערה סבתא חווקה הבחינה בחוש העיסקי המפותח שלה ושלחה אותה ללמוד את מקצוע התפירה בכשאנוב.

 

כשאנוב נכבשה על ידי הנאצים ב-4 בספטמבר 1939, ארבע ימים אחרי כבר הספיקו הנאצים להרוג 30 יהודים תושבי העיר. באוקטובר מינו הנאצים יודנראט לעיר. הידונראט היה צריך להעביר לנאצים את רישום האוכלוסייה היהודית, לספק עובדים למחנות העבודה ולגבות מהיהודים כסף בשביל קטר המלחמה הגרמנית. באותה שנה כבר הכריחו את היהודים ללכת עם תג זיהוי, מה שהקל על הגרמנים לחטוף יהודים ברחובות לצורך עבודות הכפייה.

 

היודנראט של כשאנוב ניסה להקל על חיי היהודים במידת יכולתו. הקימו ארגונים לעזרה הדדית, לחינוך, לבריאות חילקו ארוחות חמות ועוד. הידונראט שיחד קצינים נאצים כדי למנוע מעשי התעללות ביהודים. כדי להקטין את מכסת הצעירים שנשלחו למחנות עבודה, יזם היודנראט מקומות עבודה מקומיים בשם "שופים". רובם היו מתפרות שתפרו מדים לצבא הגרמני.

 

ב-1940 הוצאו היהודים מהשכונות המעורבות כדי ליצור בעיר אזור נקי מיהודים. מכאן ואילך ליהודים אסור היה לבקר במרכז העיר. אל הגטו היהודי הובאו בהמשך השנה יהודי העיירה אושוויצם, אשר פונתה לטובת מחנה סודי שהגרמנים הקימו. ב-1941 החנויות היהודיות עברו לידיים אריות, והתרבו מאוד המשלוחים למחנות העבודה. בין האנשים שנשלחו למחנות עבודה היו בנק בעלה של אסטה ופריימקה ארוסתו של זליק. ב-1942 מתחילים לשלוח את הקשישים, הילדים והבלתי כשירים לעבודה להשמדה באושוויץ. לא יעברו מספר חודשים עד שהעיר כשאנוב תהפוך ליודנריין – נקיה מיהודים.

flowerStrip.png

כשהטבעת מתהדקת סביב צווארם חיפשו זליק ואסטה מסתור. למזלם הגדול וויצ'יק העובד של סבתא הסכים להסתיר אותם. זה היה סיכון גדול מצדו. אם היו מוצאים אותם אצלו היו משמידים גם אותו ואת משפחתו. הם הסתתרו אצל וויצ'יק במרתף. מדי פעם הם היו יוצאים באישון לילה, בודקים מה קורה אצל סבתא חווקה. הנאצים לקחו מהאיכרים חלק גדול מהיבול, האוכל של כולם היה בצימצום. אסתה וזליק חיו על שאריות שבדרך כלל נותנים לחיות החוה. כך הצליחו זליק ואסתה להסתתר כשנה וחצי.

 

יום אחד הגיע החג הנוצרי אודפוסט. הנוהג בחג הזה היה שכל בני הכפר יוצאים לעיר כשאנוב לאכול ולשתות. הגברים חגגו כמובן בבית המרזח. גם וויצ'יק חיכה כל השנה לחגוג את החג. וויצ'יק חי כל השנים בצמצום. דודי זליק היה גנדרן ואת ארונו עיטרו כמות נכבדה של חליפות. לפני כניסת החג ביקש וויצ'יק לשאול חליפה מזליק. זליק הסכים בשמחה: “קח מה שאתה רוצה". וויצ'יק בא לבית של סבתא ובחר לו חליפה יפה. באודפוסט הזה הוא יהיה הגבר המטופח בכפר. כך הלכו להם אנשי הכפר לכשאנוב, נכנסו לבית המרזח והשתכרו. בעודו מבושם, הכניס וויציק את היד לכיס החליפה והרגיש בתוכה משהו – מעין פתק. הוא שלף את המשהו מהכיס והנה מונחת בידיו תמונת פספורט של זליק. מיד התקהלו סביבו והחלו התלחשויות והאשמות: "מניין לך התמונה הזו?", “אז זה אתה שמסתיר את היהודים!", וויצ'יק התעשט במהירות: “מה פתאום" הוא אמר "גם אני מחפש אותו, נתנו לי את התמונה הזו כדי שאוכל למצוא אותו". ההאשמות החלו לדעוך, האם יכול להיות שהוא באמת הצליח לשכנע את אנשי הכפר? וויצ'יק ביקש סליחה וניגש לשרותים. בן רגע הוא קפץ מאשנב השירותים ורץ חמישה קילמוטר בחזרה לכפר.

 

בהתקרבו לכפר הוא ראה מחזה מפחיד. הכפר היה ריק כולו חוץ מבית אחד שממנו עלה עשן מהארובה. זה היה ביתו שלו. אם מישהו היה כאן עכשיו במקומו הוא היה מגלה בקלות את היהודים בביתו. זליק חימם בתנור קליפות תפוחי אדמה. זה שנים שהם לא טעמו אוכל חם, וזליק חשב לנצל את ההזדמנות שאין איש בכפר להתחמם מעט. וויצ'יק החיש את ריצתו. הוא הסביר לזליק ואסתה שכעת מסוכן מדי להסתתר בביתו. הם חייבים לברוח ולהסתתר במקום אחר. בין רגע הביטחון היחסי שהיה להם נעלם, הם יצאו מהבית מבלי לדעת לאן ילכו ואיך יסתתרו.

flowerStrip.png

הם החלו לחיות ביערות הסמוכים, כשמידי פעם הם הולכים לשדות ללקט שיירים. יום אחד בעודם הולכים בשדה פתוח הם הבחינו בקבוצה של חיילים גרמנים. לא היה היכן להסתתר. זליק כבר הבין שזה הסוף. מספיק לגרמנים להציץ הצצה חטופה מתחת לתחתוניו כדי להבין שהוא בר השמדה. אסטה לעומתו לא איבדה את העשתונות. שכב על הארץ היא ציוותה. היא נישכבה מעליו הורידה את חולצתה והחלה לנשק אותו כאילו הם מתעלסים. החיילים הגרמנים הבחינו בהם והתלוצצו - “תראו את הפולנים האלו – כמו חיות ממש. מה אין להם בית?”. בנימוס אירופאי הם הפנו את ראשם והמשיכו הלאה מלאים גאווה על עליונותם התרבותית מול הפולנים הברברים.

 

כאשר כמות היהודים בכשאנוב התדלדה הגרמנים בדקו ביסודיות שלא נישאר אף יהודי מאחור. השם של זליק ואסטה עלה מהרשומות והם הגבירו את מאמציהם למצוא אותם. גם הפולנים בסביבה נעתרו בשמחה למצוא את היהודים האובדים.

 

באמצע 1942 נשמעו בפולין הדי פיצוצים של תשתיות גרמניות: פסי רכבת ותחנות רדיו. המחתרות הפולניות ניסו לשבש את השליטה של הכובש הנאצי. חלק מאנשי המחתרות נקראו :אנשי היערות" מכיוון שכמו זליק, גם הם חיו ביער. גבורת הפרטיזנים הציטה זיק בעיניו של זליק. הוא קיבל החלטה – הוא יהיה חלק מאותם אנשי היערות. בדרך לא דרך הוא הצליח להגיע למחנה שלהם וביקש להצטרף. הם שקלו את בקשתו בכובד ראש. "יש לך אקדח?" הם ביקשו לדעת. לזליק לא היה כמובן שום אקדח. הם הורו לו את הדרך חזרה, וכך הסתיים החלום להפוך לפרטיזן.

 

כדי לשרוד ביער נאלץ זליק לחפש מדי פעם מזון בשדות הסמוכים של האיכרים. פעם אחת כמה פולנים זיהו אותו. הם שמו אותו בבניין שלוש קומות. אחד הפולנים נשאר לשמור על הדלת והשני רץ להזעיק שוטרים. זליק התהלך בחדרים ומצא גרזן מאחורי האח. הוא הביט מבעד לחלון וראה עגלה רתומה לסוס מתקרבת לבית. הוא קרא לשומר, ושכהשומר נכנס פנימה הוא זרק עליו את הגרזן. הוא לא המתין לראות מה עלה בגורל השומר. הוא קפץ מהחלון לכיוון העגלה. בנפילה הזאת האוזן של זליק נפגעה והוא הפסיק לשמוע בה. מאותו יום זליק הפך למבוקש. מודעות עם שמו נתלו ברחבי האזור, פרס הוצע למי שיביא ללכידתו. סכום הפרס: 4 קילו סוכר.

pre.png
back.png
next.png
bottom of page