top of page
סטאלין.jpg

החבר סטאלין

העיר ולאובז'יך נבנתה כדי לשמש מגורים לכורי הפחם. את העיר עטפה שמיכה של ענן אבק פחם. בכל שנה ברביעי לדצמבר ביום ההולדת של יוז'ק היתה תהלוכה חגיגית עם תזמורת בעיר לכבוד הקדושה ג'ן גורניקה (ברברה הקדושה). זהו יום כורי הפחם. על פי השמועות שהסתובבו, חצי מהפחם שנחצב בכור הלך אל "החבר" סטאלין.

 

אמירה שכזו על סטאלין, היתה יכולה להאמר באותם שנים רק בחדרי חדרים. למרות שסטאלין שחרר את פולין מהכיבוש הנאצי והעניק לה שטחים חדשים, התמיכה כלפיו היתה מסויגת. ראשית לא כל הפולנים התנגדו לכיבוש הנאצי, חלק תמך בהם. ממתנגדי הנאצים רבים תמכו בממשלה הגולה ובמשטר מערבי. גם מבין הקומוניסטים היו שהעדיפו קומוניזם רך ודמוקרטי השונה במהותו מהקומוניזם הסובייטי. נוסף לכך לסטאלין היה גם חשבון פתוח עם פולין – השטחים שהוא לקח ממזרח המדינה. כדי לקבע את מעמדו כשליט נערץ ננקטו שני אמצעים: דיכוי פוליטי ופולחן אישיות. בולאובז'יך לדוגמה, הכיכר הראשית הוסבה באותם ימים על שמו. במרכז הכיכר התנוססה בגאון תמונה גדולה שלו. יום אחד כשיצאתי עם אימי מהסופרמרקט, ראיתי פולני שיכור מניף לעבר התמונה אצבע מאיימת ופולט קללה ברוסית ”יופ טוויו מאט – הכל בגללך” . תוך שניות הגיעו משום מקום שני אנשי נ.ק.וו.ד בבגדים אזרחיים ולקחו אותו. לאחר המקרה לא ראיתי יותר את אותו שיכור.

 

בהשראת סטאלין ממשלת פולין חוקקה חוק נגד עסקים פרטיים. שוטרי נ.ק.וו.ד פיקחו שאזרחים לא יעזו חלילה לצאת ביוזמות פרטיות לפתיחת עסק. אבא שלי היה חבר באיגוד הצלמים. בזכות החברות באיגוד הוא היה הצלם של ולאובז'יך מטעם העיריה. היה לו שותף שהתחפש לדב. הם צילמו את האנשים מתחבקים עם דב בכיכר המרכזית של העיר. המשכורת מעבודת הצילום היתה נמוכה, ואבא חשב כיצד להגדיל את ההכנסה. באישון לילה שאיש לא רואה אבא פיתח תמונות ללקוחות באופן פרטי.

flowerStrip.png

מזכרת נוספת שהסובייטים השאירו בעיר היתה קבוצה של חיילי הצבא האדום. לקצינים אלו היתה הכנסה גבוהה בהרבה מאשר לפולנים. המשטר התנגד כאמור לעסקים פרטיים. למרבה המזל המשטר הסכים להעלים עין במקרה של יהודים ניצולי שואה. כך פתחה דודתי אסתה עסק לממכר חזיות ומכוכים. הלקוחות העיקריות שלה היו נשות קציני הצבא האדום.
 

שוטרי נ.ק.וו.ד פיקחו עלינו שנלך בתלם הקומוניסטי. מדי פעם הם הציקו לנו רק כדי שלא נשכח את קיומם. יום אחד הם ניגשו לאבא ושאלו אותו: "מדוע שם המשפחה שלך הוא גרינשפן? מדוע לא בחרת לך שם יותר פולני? למה שלא תשנה את שם משפחתך?” אבא הביט בהם, וענה בנחת: “שם המשפחה של אבא שלי הוא גרינשפאן, שם המשפחה של הסבא שלי הוא גרינשפאן, שם המשפחה של הסבא של הסבא שלי הוא גרינשפאן... מדוע אני צריך לשנות את שם המשפחה?".

 

לאבא היה בן דוד בארה"ב, מדי פעם הוא היה שולח משהו קטן במעטפה, פעם צעיף, פעם גרביונים. הנ.ק.וו.ד עלו על העניין ובאו לאבא בטענות. "למה אתה מקבל דברים מארצות הברית? מה אתה אומר לבן דוד שלך שהוא שולח לך דברים? האם הסחורה בפולין לא מספיק טובה עבורך?” גם הפעם אבא לא השפיל את מבטו: “זה הבן דוד שלי שרוצה לשלוח לי דברים, האם אתם רוצים לקנות את הבן דוד? בבקשה תקנו אותו". וכך נמשכו להם ההצקות על מי מנוחות.

flowerStrip.png

בשנות החמישים המצב הכלכלי בפולין החל להתייצב – היה חינוך חינם, היה דיור מהמדינה, היתה תעסוקה, היה אוכל, אבל בכל זאת משהו היה חסר – חופש. היכולת לחשוב מה שאתה רוצה, לומר מה שאתה רוצה להיות מה שאתה רוצה. בשביל אנשים כמונו הקים ה-CIA האמריקאי את רדיו אירופה החופשית. הרדיו שידר אל הארצות הקומוניסטיות מתוך כוונה להכשיר את לבבות האנשים למשטר אחר. הוא סיפק עובדות ופרשנויות שלא ניתן היה לקבל בערוצים הרגילים של פולין. הורי הקשיבו לרדיו אירופה החופשית בשקיקה. כשהם הקשיבו לרדיו הם יכלו להרגיש לרגע כאילו הם חופשיים. יום אחד, אחד המורים בבית הספר שאל "אצל מי בבית שומעים רדיו אירופה החופשית?” כמה תלמידים הצביעו, גם אני רציתי להצביע אבל משהו בתוכי עצר אותי. השארתי את היד מתחת לשולחן. כשחזרתי הביתה סיפרתי לאמא מה היה בבית ספר. אמא חיבקה אותי ואמרה "איזה מזל, יכלו לשלוח את כולנו לחינוך מחדש".

 

בשנת 1956 ישבתי בכיתה ליד חברתי הטובה גיזה. פתאום הרמקול מודיע שאנו צריכים ללכת לחצר למסדר. כשיצאנו מהכיתה גיזה סיפרה לי בדיחה, מסוג הבדיחות שמפילות אותי על הקרקע, שגורמות לי לעשות פיפי מרוב צחוק. כשהלכנו בטור לחצר, אני לא יכולתי להפסיק לצחוק. העמידו אותנו בשורות ואני עדיין התפקעתי מצחוק. המנהל הגיע והודיע לנו בקול עצוב שהחבר סטאלין מת. מסביבי המורות והתלמידים געו בבכי, ורק אני לא יכולה להפסיק לצחוק, מרוב צחוק היו לי דמעות בעייניים. וזה היה המזל הגדול שלי, הצחוק הזה היה כל כך עמוק עד שהוא נראה לכולם כבכי.

pre.png
back.png
next.png
bottom of page