
כשההורים של סבא דן התאהבו, הם גרו בקיבוץ כפר גלעדי. הם השקיפו על העמק, והחליטו לקרוא לילד המתוכנן שלהם על שם הנחל שזרם בעמק - נחל דן.
כשדן היה בן שנה הגיעו הוריו לקיבוץ תל יוסף. לקיבוצניקים היה קשה עם שמות ארוכים – אליהו הפך לאלי, אברהם לאבי ומרדכי למוקי. אבל מה עושים עם שם קצר כמו דן? מיד קיצרו אותו התל יוספים לדנל'ה. השם דנל'ה היה כל כך מזוהה עם דן עד שהוא היה בטוח שהשיר דנל'ה תאכל את הבננל'ה נכתב עליו.
כשדן בגר החליטו לשפצר את השם והוסיפו לו ד' נוספת. כך נוצר הכינוי "דנדל'ה". יום אחד הגיע לקיבוץ צבעי מבוגר. הצבעי התקשה עם השם המוזר, ובמקום דנדל'ה יצא לו סנדל'ה. השיבוש הזה התפשט כאש בשדה קוצים, ולאחר עוד שיפצור קטן דן רפאלי הפך ל:"סנדל".
מיום שסבא הגיע לבגרות איתר את פניו שפם. על השפם, על חצי אצבע, על חגורת בטיחות, על טשרניחובסקי, על המלחמה בשינויים, על יציאת מצריים, על דמות המופת ארצ'י באנקר, על החיבה לגפילטע פיש ועוד יסופר בפרק זה.
שפם
במשך שנים רבות היה השפם סימן ההיכר הבולט של סבא דן. שפם שסימן קשיחות גברית רוסית, שלדן היו ממנה במנות גדושות.
דן סיפר שבנעוריו שער הפנים שלו איחר לצמוח. כמתגבר באזור קשוח ותובעני דן חרד לגבריותו, המאחרת לבוא. כשסוף סוף צמח השפם, דן והשפם לא נפרדו אחד מהשני. כאמור השפם הפך להיות אחד מסימני ההיכר שלו. סימן של גבר קשוח ומחוספס שניתן לסמוך עליו, ועדיף לא לצאת נגדו.
השפם תיפקד באופן דומה למשקפי השמש (שירשו אותו בתחום המראה הקשוח). כמו משקפי השמש השפם אפשר להסתיר רגשות וחולשות מאחורי מחסה, ועל ידי כך להעז לעשות דברים, שאדם נטול שפם היה חושב פעמיים לפני שהוא היה עושה אותם. אחת מהזירות, שבה דן הדגים את שפמיותו המחוספסת הייתה הכביש. נהגים סוררים שלא נהגו כפי שדן ציפה מהם, זכו להנות משפע של קללות מגוונות. לא פעם הוא עצר נהגים כדי לחנך אותם לנהיגה נכונה. הוא לא נרתע ממשימתו גם כאשר במכונית שמולו צצו מספר גברתנים מאיימים למראה. על פי הסיפורים אפילו את שוטרי התנועה הוא ניסה מידי פעם לחנך.
גם בתחום המשפחה דן ניסה להראות את נחת שפמיותו הקשוחה. לאחר יום עבודה מפרך דן דרש מילדיו בעיקר ציות. את דעתו הנחרצת (והמקורית) נצטווינו לקבל כדת. לרוע מזלו דן התברך בצאצאים דעתנים. חלקם לא עלינו, ניחנו בקשיות עורף שלא לומר מרדנות, שאותה הם כנראה קיבלו ממנו בתורשה. הניסיונות של דן להכניס סדר ומשמעת בבית נענו בקונטרה מרדנית של ילדיו. לאחר כמות לא מבוטלת של כישלונות דן נאלץ להפעיל את שפמו במחוזות אחרים.
כמו פורצי המחסומים של ממלחמת השחרור, שבעזרת מידה גדושה של אומץ ותנופה, הצליחו להתגבר על מחסומי ברזל, כך השפם תפקד על תקן של פורץ מחסום אנושי. כך יכול בעל השפם להיכנס במקומות שיש בהם חסימה בדמות קיבעון מחשבתי או דעות קדומות. מי שסבל יותר מכל מקשיחותו השפמית היו קברניטי הקיבוץ. כמו ילדיו גם דן ניחן במידה גדושה של רתיעה מסמכות. לא פעם הוא נהג ללכת למזכירות הקיבוץ כדי להפוך שולחנות. להבדיל ממרבית החברים, דן לא הפעיל לחץ כדי לקדם את האינטרסים שלו. הפיוזים שלו קפצו, כאשר לדעתו קברניטי הקיבוץ פגעו בחבר כלשהו או בעקרונות השיתוף, השוויון והעזרה ההדדית. התכונה שלו לדאוג לכלל על ידי פרצי זעם זכתה בזמנו להערכה ורתיעה כאחד. לימים כשהקיבוץ התקדם, והנטייה "לדאוג לעצמך" הפכה להיות סיסמא מנצחת, אותו רצון ילדותי לדאוג לכלל הפך להיות במקרה הטוב מאיים ובמקרה הפחות טוב למגוחך.
לאחר שדן פוטר מעבודתו בקיבוץ הוא נותר נבול בכורסתו, שפמו הגברי צימח שיבה. עייפות פשטה באיבריו. את דעתנותו ורוחב אופקיו החליפה תשובה לקונית: אני לא יודע. אך למרות התשישות דן שמר על ערך ה"עקשנות" כשריד לימי הזוהר של השפם. עיקשות של דובון 'לא לא', לכל ניסיון להזיז אותו מהכורסה שלו.
או אז התגלה בדקה התשעים גידול בראשה של הבת הבכורה עידית. היה צורך בניתוח מידי כדי להציל את חייה. באותן שעות קשות קם דן כעוף החול מכורסתו, ניער את שפמו: הפך שולחנות, שעט בדרכים במהירות סילון, נתן הרצאות לרופאים ואחיות והציל את חייה של עידית.
אבל זו הייתה התעוררות אחרונה. לאחר ההצלה דן כבר לא סמך על עצמו. הוא הפסיק לנהוג, הפסיק לעשות דברים, ובעקשנות השמורה לבעלי שפמים סירב לכל הושטת יד והצעת עזרה.
לימים דן איבד את שיווי המשקל. הוא נאלץ לעבור לבית טיפולי. מטפלי הבית החליטו לגלח את השפם. דן לא מחה. מנהלת המוסד מתארת את המהפך שעבר עליו, כ"נמר שהפך לכבש". המהפך הויזואלי ניכר גם בחוג המשפחה. דן העיקש הפך לדן המתפשר. דן הנותן הפך לדן המקבל. עבורנו דווקא היכולת לקבל שהופיעה אצלו בסוף ימיו, מסמלת נתינה שלא הכרנו אצלו קודם.
חצי אצבע
מינקותו דן היה מסור לקהילת הקיבוץ. אם הוא היה הולך בשבילי הקיבוץ ורואה מפגע, הוא היה שוכח לאן התכוון ללכת ומתמסר לטיפול במפגע. המאפיין הבולט ביותר של מסירותו היו שעות העבודה המטורפות שלו. הוא עבד בלי חשבון, ולא בשביל חשבון. בעוד שכיום חברי הקיבוץ מתוארים כעצלנים, משום שהמשכורת הבטוחה שלהם, מאפשרת להם לא להתאמץ ולקבל אותה תמורה, יום עבודה של דן התחיל בדרך כלל בחמש בבוקר ונמשך עד תשע בערב. במקרים של תקלות יום העבודה הזה יכול היה להמשך אף יותר.
המוטיבציה של דן לא הסתכמה בעבודה, אפילו את גופו הוא "תרם" לקיבוץ. באחת מעבודות ההנדסה שלו נקצצה לו האצבע המורה ביד ימין. מן הסתם נכות שהשפיעה באופן ניכר על כושר העבודה שלו. דן היה זכאי לקצבה חודשית שתפצה על אבדן כושר עבודתו. קברניטי הקיבוץ, שתמיד נדרשו להתמודד עם חור תקציבי שקודמיהם השאירו, פנו לדן ודרשו לקבל לידיהם את כל הסכום בבת אחת. דן כמובן נעתר בשמחה על שהוא יכול לתרום לקיבוץ.
האם חסרונה של חצי האצבע הפריעה לדן בעבודתו? קשה לדעת. בפועל הוא המשיך לעבוד אותן שעות, באותה עבודה קשה כאילו כלום לא קרה. אבל בבית לחצי האצבע החסרה הייתה השפעה מכרעת. האצבע המורה נתנה את ההדגשה היתרה לשיחות הנזיפה. ה"נו נו נו" נטול האצבע כבר לא נשמע אותו דבר, וילדי המשפחה התחילו לפרוק עול.
מעבר לשיחות הנזיפה לאצבע המורה היה תפקיד מפתח בשירה וציטוט של מקורותינו. דן היה מרבה להשתמש בה במיוחד כשציטט את טשרניחובסקי, שלונסקי ואלתרמן. לאחר שנקצצה האצבע, גם דהה טעמם של אותם ציטוטים, ואוצרות התרבות הישראלית איבדו את זוהרם.
למרות זאת דן המשיך כאילו היה קצוץ אצבע כל חייו. רק לעת זקנה כשקטר העבודה כבר לא הניע אותו, והוא נח רוב הזמן בכורסתו, החלו מפעפעים בו געגועים לחצי האצבע הקצוצה. לא פעם הוא חש שמגרד לו או כואב לה בה, והיא חזרה להיות חלק אינטגרלי מגופו.
החגורה
למרות שמאז ומעולם דן העמיד את הכלל בראש סדר העדיפויות שלו, תמיד פיעמה בו רוח אנטי ממסדית. כך לדוגמא כאשר קפץ על במפר (לא תקני) בקיבוץ, הוא לא היסס. הוא לקח שופל, הסיר את המפגע והוזמן לשיחת נזיפה במזכירות. מלחמה דומה הייתה לו עם עצי האורן בבית הקברות, שמחטיהן החומציות, והקקי של הציפורים שקיננו בהן, פגעו בקברי החלקה הצבאית. גם כאן דן לא היסס ובעזרת מסור שרשרת הוריד את המפגע, ועורר עוד מלחמת עולם בקיבוץ.
הדוגמה המובהקת להתנגדות לסמכות של דן התבטאה בחגורת הבטיחות. אותה רצועת בד שהחוק מחייב לשים בזמן נסיעה כדי להתגונן מפציעה בתאונת דרכים. דן שטם את החגורה בכל מאודו. יעידו על כך הדוחות המרובים, ששאבו את מירב התקציב של המשפחה. הדברים הגיעו לכך שפנינה נאלצה למתוח קו אדום, או החגורה או אני. האיום הצליח. דן נאלץ בלב כבד לציית לחוק חגירת החגורה הדרקוני (לפחות שפנינה במכונית). אבל הוא ניסה לדחות את רוע הגזרה כמה שיותר. כך קרה שדן ניצל את המטרים הספורים לפני הכניסה לכביש הראשי כדי לחגור שם את החגורה (כמובן תוך כדי נסיעה). מן הסתם אותם מטרים התאפיינו בנהיגה בלתי יציבה, וליבו ריב מחודש עם פנינה.
אם כל הכבוד להשפעתה של פנינה, מה שהכריע את דן לחגור את החגורה, היא הקדמה הטכנולוגית. משנות התשעים המכוניות כללו צליל אזהרה מתכתי שצייץ כל איימת שהחגורה אינה חגורה. לו התאפשר, היה דן מכבה את אותו מנגנון ארור. הבעיה הייתה שהוא חי בקיבוץ והרכב לא היה שייך לו. כדי להתגבר על "מפגע החגורה" דן גייס פרץ של יצירתיות. בין היתר הוא השתמש באטב כביסה כדי למנוע מהחגורה להיצמד לגוף, ובמחבר של חגורה ישנה (מחבר נטול חגורה) כדי להכניס לתושבת במקום החגורה האמתית.
סיפור החגורה המיתולוגי של משפחתנו התרחש באדמת גרמניה. החבר של אפרת באותה עת הלווה לנו את רכבו כדי שנוכל לטייל במחוז הבווארי. פתאום בלב מינכן עצרה אותנו המשטרה הגרמנית, לקחה את הרישיון והדרכון של דן, ונעלמה לזמן שנראה לנו כנצח.
אל מול החשש מהמשטרה הגרמנית עלו לנו זיכרונות ממחנות הריכוז ממלחמת העולם השנייה. לאחר דקות ארוכות הגיע השוטר והטיח בנו משהו בגרמנית. הבנו שהלך עלינו, נתפסנו, וכנראה שבלילה נבלה במרתפי הגסטפו.
באנגלית רצוצה נתנו להם את מספר הטלפון של החבר של אפרת. עוד נצח של רבע שעה והשוטרים נפנפו לנו להמשיך לנסוע. המומים מהתפנית בעלילה המשכנו לדירת החבר. בערב התבהרה התמונה. כדי להתגבר על הדוחק במכונית, דן השתמש בתרגיל החגורה האחורית. חגירת חגורת הבטיחות מאחורי הגב של הנהג. על תרגיל החגורה הזה עצרו אותנו השוטרים. לא רק שלא שמנו חגורה, גם ביזינו את החוק. כאשר הם בדקו את הרכב במאגר המידע שלהם הם גילו שהרכב בכלל לא שייך לנו, והיו מוכנים לעצור אותנו לא רק על חגורה אלא גם על גנבת רכב. עד היום יש ויכוח האם תחינות החבר, או החוב המוסרי של גרמניה ליהודים הם שהצילו אותנו מידי המשטרה הגרמנית.
טשרניחובסקי
כשדן היה תלמיד בבית ספר הוא התברך בזיכרון מצוין. הדבר גרם לו לכמה צרות. הוא זכר כל כך טוב משפטים עד שהוא יכול היה לומר אותם מבלי לקרוא. כתוצאה מכך המורים לא עלו על כך שהוא אינו מכיר את האותיות, והוא למד לקרוא בגיל מבוגר יחסית. כשכבר ידע לקרוא הוא היה יודע את התשובות לשאלות לפני שהמורים גמרו לכתוב אותן על הלוח. כתוצאה מכך המורים ראו בו מטרד, ושחררו אותו מהשיעורים.
ימי בית הספר נחרטו במוחו של דן במיוחד בעזרת ציטוטים. בבחרותו הוא ידע לצטט פרקים שלמים מהתנ"ך וכמובן מכתביהם של המשוררים העבריים, ובמיוחד כתביהם של ביאליק, אלתרמן, שלונסקי וטשרנחובסקי.
לא פעם הוא עלה לדבר באסיפת החברים על נושא בוער בסדר היום, ותוך כדי, מול אוזניהם המשתהות של החברים, מכניס איזה פרק כלשהו מהתנ"ך. הציבור היה חלוק על ההופעות הללו. יש מי שהבין את ההקשר. יש מי שסתם נהנה משרבוב דבר תורה, אבל הרוב ראו בעניין אתנחתא קומית, וחלק אף שאלו בינם לבין עצמם על מה הוא מקשקש?
על פי רוב דיוני האסיפה התמשכו מעבר לאסיפה עצמה, כשחברי הקיבוץ ממשיכים להתלבט בינם לבין עצמם במגוון סוגיות. לא פעם דן היה תופס עובר אורח לאחר האסיפה ומגלגל עמו שיחה ארוכה. היו שחיבבו את המעמד. אחרים עשו איכוף גדול מסביב ביתנו כדי להתחמק מאותה שיחה.
מי שזכה למירב הציטוטים מפי דן הם כמובן בני משפחתו. למענם הוא שכלל את השיטה. לדוגמה הוא אמר מספר מילים, ומישהו אחר היה צריך להשלים את הציטוט. המשחק האהוב עליו היה זהה את הציטוט, שבו דן היה מתחיל בדקלום ואנו נאלצנו לנחש מי כתב אותו.
לימים כשזכרונו של דן קצת התרופף, הוא ציטט בעיקר משלושת המשוררים: אלתרמן, שלונסקי וטשרנחובסקי. אנו כבר עלינו על השיטה ובמקום להתאמץ לחפש את המקור, פשוט ענינו את שם השלושה האם זה אלתרמן, האם שלונסקי, האם טשרניחובסקי, ומגלים כמו תמיד שצדקנו.
להלחלם בגלים
את דן יצרו בליל אהבים בקיבוץ כפר גלעדי אל מול נחל דן – ומכאן גם קיבל את שמו. כשהיה בן שנה עברו הוריו מן המושבה פתח תקווה, לקיבוץ הרביעי של גדוד העבודה - תל יוסף.
מכאן שדן ינק את רעיונות השיתוף, העבודה העברית והשוויון עוד בבטן אמו. אביו נמשך לעבודת החקלאות החלוצית, והסתיר את הידע שלו בנפחות. נדרשו שלוש אספות קיבוץ כדי להכריע את האב יהושע לעבור לעבוד במסגרייה. כשכבר עבד במסגרייה, התעקש יהושע להמשיך במלאכת הנפחות למרות הכאבים הקשים שחתכו את בטנו, עד שנפטר בגיל צעיר ממחלת הסרטן. סיפור דומה עבר גם על האם ציפורה, שהוכרחה לעבוד בראיית חשבון בעקבות החלטת אסיפה. דן הקטן קלט שעבודה, ובמיוחד עבודת כפיים קשה היא המפתח לערך האדם.
יהושע נפטר בגיל 40 והותיר את דן יתום. שדן היה באותה עת בן שבע. בעקבות מות האב גם האם ציפורה נחלשה, והפכה מאם מטפלת לאם מטופלת. הקיבוץ הפך בשביל דן לא רק לרעיון אלא למשפחה של ממש.
במשך שנים הציב דן את הקיבוץ במקום הראשון, מעל לאינטרסים שלו ושל משפחתו. את חתונתו דחה כדי לא להקשות על הקיבוץ לפני חג הפסח. את ירח הדבש קיצר כדי לא להעדר בתקופת הקציר. לא הייתה שעה שהוא לא היה מוכן להתייצב, לא הייתה עבודה קשה שהוא בחל בה. נאמן לאמירה שמי שיכול עושה, הוא נמשך במיוחד לעבודות הכפיים המלוכלכות. חבריו לעבודה מספרים שכאשר הם רצו להימנע מעבודה מלוכלכת, הם היו עובדים עליו. הם אמרו לו שהעבודה מסובכת מדי בשבילם, על מנת לגרום לדן להאמין שרק הוא יכול לפתור את הבעיה. לשיטתם הם הצליחו לעבוד על דן, אבל בשבילו עבודה קשה (ומלוכלכת) הייתה סם החיים.
הכסף (או בלשונו כייסף) היה עבורו אויב של ממש. בפרשנות שלו לסיפור המקראי על עגל הזהב, החטא כלל לא קשור לעגל, אלא לנהיה אחרי ה"זהב". בצבעים חדים הוא תיאר את תאוות הבצע שהשתקפה מהריקוד סביב העגל. לכן המוטיבציה האין סופית שלו לעבוד, לא הייתה קשורה בתגמול כספי, או בתגמול כלשהו. היא הייתה קשורה בתחושת ערך עצמי וברצון לתת לקיבוץ, אותו הוא ראה כמעין משפחה מורחבת.
כאשר דן הגיע לגיל מתקדם, המציאות טפחה על פניו. כמו כל אדם מבוגר, הוא נאלץ להשלים עם העובדה שיש כעת צעירים יותר, מוכשרים יותר, שיודעים טוב יותר.
השינויים הטבעיים הללו, קראו בעיצומה של שינויים מבניים בקיבוץ. מפעל החיים של בני דורו של דן, עמד בפני מתקפה, האמונה שלהם עמדה בפני ניפוץ. אל המערכה הזו נכנס דן כשגופו עייף, שנפשו רצוצה (לאחר מות בנו), וכשחברי הקיבוץ הצעירים רואים בו כאיש האתמול, כזקן שזמנו עבר.
בנפש כעוסה ראה דן איך ערך העבודה מוחלף בערך הכסף, איך פרנסי הקהילה (לשיטתו) מגייסים את מיטב מרצם לדאוג לעצמם במקום לקהילתם. הוא חש איך הקול שלו, הופך בידי מתנגדיו לקול של ליצן, ולמרות זאת הוא המשיך לנסות ולהשפיע. בניסיון לדחוק את הגלים לאחור הוא אפילו העמיד את עצמו בגיל שבעים ושמונה כמועמד למזכיר הקהילה, מועמדות שזכתה לגיחוך כללי, ושסחפה אחריה קול אחד בודד.
בשנות התשעים החלו לנשוב רוחות ההפרטה בקיבוץ. החברים רצו את הכסף בקופה האישית שלהם במקום בקופה המשותפת. כל אחד רצה כמובן שלקופתו שלו יגיע כמה שיותר מהכסוף הכסוף הזה.
כיצד יצליח חבר קיבוץ להטות את זרם הכסף לקופתו? פתאום התחיל ריב. כל חבר רצה להגיע לעמדת ניהול, שהרי מהמפורסמות שמנהל שווה (כלכלית) יותר מפועל. מי שלא הצליחו להיכנס לאחת מעמדות הניהול הקיימות, נקטו יוזמה יצירתית, הוסיפו לתפקידים הקיים את התואר מנהל, בחזקת אם לא יועיל לא יזיק.
מגיל צעיר הוטמעה באבא הסלידה מבעלי הון נצלניים ובמידה פחותה יותר ממנהלים. הבדיחה הישנה גרסה שמי שיכול לעשות עושה, מי שלא יכול לעשות מלמד ומי שלא יכול ללמד מנהל. אבא הביט על “בהלת הניהול” בתערובת של תמיהה וסלידה. התואר מנהל כמובן היטיב עם בעליו, אך הוא לא היה מספיק. כמקובל המנהלים נדרשו להציג את השורה התחתונה, שורת הרווח. וברוח אותם ימים חלק ניכר מהמנהלים מצאו פתרון יצירתי להצגת רווח. התמחור של יום עבודה של חבר קיבוץ (כאשר נכללים בו, חדר אוכל, מכבסה, ושלל הוצאות. של חבר קיבוץ), היה גבוהה משל פועל שאינו מהקיבוץ. כדי להגדיל את הרווח, העדיפו המנהלים "פועלים זרים". השיטה הזו נתנה מענה תעסוקתי מצוין לתושבי הערים הסמוכות, ומענה הרבה פחות מוצלח לחברי הקיבוץ (במיוחד המבוגרים שבהם).
לשמחת מנהלי המפעלים השורה התחתונה הראתה הגדלת רווח. לקיבוץ עצמו הרווח הזה פחות השתלם כי הוא עדיין נאלץ לספק לחבריו המובטלים חדר אוכל, כביסה ושאר שירותים. בשורה התחתונה, הקיבוץ שילם ביוקר על "ההצלחה הכלכלית" של מנהליו. העניין הכלכלי היווה סיבה שולית מאחורי "הזרת המפעלים". מאחורי העדפת "עובדים זרים" עמד גם עניין אידיאולוגי. חברי הקיבוץ אינם רק פועלים במפעל, הם גם במידה מסוימת הבעלים של המפעל. כתוצאה מכך הרבה יותר קשה לשלוט בחברי הקיבוץ. בפועל זר הרבה יותר קל לשלוט, כאשר הוא לא משביע רצון, פשוט ניתן להיפטר ממנו.
תפיסת העולם החדשנית הזו הייתה כפטיש עשר קילו על ראשו של דן. לא רק שההפרטה הכלכלית - מעמדית עמדה בסתירה ערכית לכל מה שהוא האמין בו, לא רק שהגילוי שחברי קיבוץ מוכנים לפגוע בחברים כדי להגדיל את הכנסותיהם הכעיס אותו, דן מצא את עצמו בעמדה מאוד פגיעה. הוא הרי תמיד טרח תמיד להישאר במעמד הפועל, יתר על כן הוא תמיד היה הפועל "עושה הצרות", זה שמתעקש לחשוב אחרת, זה שמסרב לקבל מרות. כאשר מוסיפים למשוואה את גילו של דן מגלים שהוא היה מועמד ראשוני להפוך למפוטר, ויותר מכך למיותר.
בימים שבהם רוב חברי הקיבוץ רצו להעביר את נכסי הכלל לידיהם הפרטיות, דן צעד בכיוון הנגדי. הוא קנה את רכב הובלת החולים מכיסו הפרטי – לטובת הכלל. ברכב הזה כמעט ולא נעשה שימוש פרטי, משום שדן עסק בהסעת חולים קרוב ל-12 שעות ביום. בשעות הנותרות כמו רוב השבתות הוא נשאר להיות כונן. מדובר באדם שהיה באמצע העשור השביעי לחייו. הנהגים הצעירים שעבדו לידו, סירבו להתניע את המכונית שלהם אחרי השעה ארבע אחר הצהריים, וכמובן הותירו לו את כל הכוננויות.
המסירות של דן לחולים לא נעצרה רק בשעות העבודה. הוא קיבל על עצמו את רוב הנסיעות הארוכות, הוא החל לקחת חולים מביתם במקום שהם יבואו אל המרפאה. בנסיעה אל בתי החולים הוא היה עוצר במקומות שונים כדי להביא סבתות לנכדיהן. בחלק מהמקרים הוא אפילו לקח על עצמו לסדר לחולה את הניירת בבית החולים.
ההנהלה נהנתה מן הסתם מהעובד הנלהב, שחסך להם בקניית רכב, וביצע עבודה של לפחות שני אנשים. אך למסירות הזו היה מחיר. לשום אדם לא מומלץ לנסוע יותר משמונה שעות ביום, אך לאדם בן 65 זה ממש מסוכן. לאט לאט הצטברו תלונות של אנשים שלא מוכנים לנסוע עם הנהג המסוכן. דן עמד לשלם ביוקר על מסירותו המופרזת.
הפיטורים מהסעת החולים יצרו שבר שכבר לא יתאחה. גלגל התנופה האימתני נעצר באחת. ממי ששאב את ערכו העצמי מעבודה קשה ותרומה לזולת. דן הפך באחת לאדם אין בו חפץ. הוא התיישב בכורסת ה"ארצי באנקר" שלו וחיכה בעקשנות למוות שירחם עליו.
אבל במיכל הישן נשאר עוד קצת דלק. בדרך לא דרך משכו אותו לעזור בעבודתו הנגרייה. פנינה ייסדה בית דפוס קטן בקיבוץ ומדי פעם ביקשה את עזרתו של דן. העזרה הספורדית הפכה לשותפות משפחתית בהדפסות השונות של הקיבוץ.
בשנים הללו כבר הושלם המהפך המחשבתי בקיבוץ. הערך של האנשים כבר לא נמדד במדדים ישנים של עבודה או תרומה לקהילה. בקיבוץ המתוקן אדם נמדד על פי הערך הכלכלי שלו. ועדת מומחים מדדה את הערך הכלכלי של העבודות השונות. החברים המתינו לבשורה כמה הם שווים. הועדה בדקה את ענף הדפוס והציעו לדן ופנינה את ההצעה הנדיבה של 200 שקל בחודש בגיל 68 החליטה פנינה בשביל שניהם לותר.
ועדיין גלגל התנופה של דן המשיך להסתובב. כ-12 שנה קודם לכן שכלו פנינה ודן את בנם שחר בלבנון. כמו הרבה הורים שכולים גם דן טיפח את קבר בנו. כשהעבודה בדפוס הסתיימה נותר לדן זמן לפתח את עבודת הקבר. הוא יצר מערכת עציצים, ואחר בנה להם מערכת השקיה אוטומטית. לאט לאט התחביב התפתח גם לקברים הסמוכים, משם לכלל החלקה הצבאית ומשם לבית הקברות עצמו. הכל כמובן מתוך החלטה אישית, מבלי לקבל תמורה או אישור ממישהו. בין היתר הוא בנה שער חדש לבית הקברות לאחר שהקודם התפרק. יום אחד בעודו מקרצף את קברי החלקה הצבאית מהלכלוך והחומציות שדבקו בהם עלה לו רעיון. עצי האורן על מחטיהן החומציות, והקקי של ציפוריהן, הם הגורם ללכלוך המייסר. כהרף עין תפס דן משור שרשרת חשמלי, ושלח שני עצי אורן למנוחת עולמים. השמועה על המעשה הנלוז הרעידה את אמות הסיפים בקיבוץ, ולדן הוצא צו הרחקה מבית הקברות (למעט הקבר של בנו).
עייף ומובס דן חזר לכורסתו מחכה למוות שבושש לבוא. אין שוטה, כמו שוטה זקן אמר המלך ליר בשמם של כל הזקנים שנבגדים על ידי בניהם, שהופכים להיות חסרי ערך בענייני הדור הצעיר, לאחר שהם השקיעו בו את מיטב מרצם.
אך לחיים עוד היו תכניות בשביל דן. כמה חודשים לאחר תבוסתו בבית הקברות, התגלה גידול בראשה של בתו עידית. כדרך מערכת הרפואה בפריפריה הגידול התגלה בדקה התשעים. צריך היה לנתח למחרת או שלא יהיה מה לנתח. מהצד השני יש את מערכת הבריאות שאינה ששה לממן ניתוחים יקרים למבוטחיה. היה צורך להפוך שולחנות, היה צורך להזיז הרים, היה צורך להסיע חולים ומי יותר מתאים מדן למשימה. כעוף החול עלה דן מכורסתו, ובאנרגיה שיכלה להזיז שני קטרים, הפך שולחנות, הזיז הרים הסיע חולים והציל את חייה של עידית.
הוא שמר על כוחותיו כל עוד עידית נזקקה לשירותיו. חודש לאחר מכן כאשר מצבה של עידית התייצב, דן אושפז בעקבות ירידת לחץ דם. המקרה הרפואי הפעוט קיבע באופן סופי את השבר של פיטוריו. זמנו עבר.
יציאת מצרים נוסח רפאלי
את ליל הסדר התעקש דן לחגוג בחדר האוכל. כך ישבנו דחוסים בין מאות החברים ואורחיהם, מצטרפים באדיקות להגדת הפסח, נוסח הקיבוץ. טקס יציאת מצריים האמתי החל למעשה ביום למחרת, עת שמנו פעמינו לארוחת החג המסורתית בבית הוריה של פנינה.
ההכנות החלו בדרך כלל שלושה חודשים מראש. כיוון שמדובר בקיבוץ את הרכב לנסיעה היה צריך להזמין מבעוד מועד. שבוע לפני הורגשה תכונה בבית. פנינה ודן הכינו בסתר תבשילים לחג. מצוות ההכנה בסתר, נועדה למנוע מהילדים לחסל את המאכלים לפני החג.
הארוחה המסורתית התקיימה תמיד בשעה 12. כדי להספיק להגיע היה צריך לצאת לדרך בשעה עשר. מתוך היכרות עם הנפשות הפועלות שעת היציאה נקבעה ל-9 בבוקר מתוך תקווה שבעשר אכן נצא לדרך.
בשעה שמונה דן כבר היה מוכן עם המכונית לאחר תדלוק, בדיקת מים ושמן. ברק ושחר הקטנים ניצלו את רוח החג כדי לישון בסלון המשפחתי על השטיח המפואר שפנינה הכינה בנו ידיה. בשמונה וחמישה דן נכנס בתנופה רמה והעיר את ה"שקוצים" שהתלוננו בקול רם על שמעירים אותם שעה לפני הזמן.
פנינה הספיקה לצאת עם החלוק הפרחוני מחדר השינה, להיכנס לחדר המקלחת (שגם היה חדר השירותים) ולתפוס אותו לשלושת רבעי שעה הקרובים.
בזמן הזה דן תפס פיקוד. הוא ארז את המאכלים השונים בתוך ארגזי פלסטיק של תנובה. הוא לא שכח להוסיף גם קופסה של גפילטע פיש עם סוכר, שהוא הציל מהסדרה הקיבוצי (ושאיש במשפחה מלבדו לא הצליח להכניס לפה).
את הארגזים היה צריך להכניס לבגז' בסדר מיוחד. אחרי הכל המכונית הקיבוצית לא יכלה להכיל משפחה בת שבעת נפשות, ועל שחר וברק הקטנים, נגזר לשבת בבגז' ולשמור על הארגזים.
בשעה רבע לתשע אירע נס קטן. דלת השירותים נפתחה, פנינה יצאה וניתן היה סוף סוף לשחרר את הלחץ מהשלפוחית.
בחמישה לתשע הגיעה ורד הדייקנית במשפחה ובפיה בשורה. אפרת החליטה לא לנסוע אתנו. קם יריד בבית - מה פה איזה מין צרה צרורה פה. מתחילות האשמות דן אומר זו הבת שלך, פנינה אומרת זו הבת שלך. מבלי שאיש מרגיש מתפתחת מלחמה זוטא. ברק ושחר מתחרים על השלל. כל אחד מהם רוצה להיחלץ מהבגז' ולעבור לשבת עם הגדולים. דן ופנינה מבחינים במריבה, רק כשזו מגיעה לבכי. כמיטב המסורת המשפחתית שחר הקטן והבוכה זוכה לצאת מהבגז'. ברק המקופח מתרחק מהמכונית בזעם קדוש וממען לחזור. דן מגייס את כוח השכנוע שלו. "בוא הנה" הוא אומר בתקיפות. ברק רק מתרחק יותר. השעה כבר תשע ורבע, חייבים לצאת. דן מוציא את הטיעון המשכנע, ובעזרת סטירת לחי מצלצלת מכניס תבונה בראשו של הבן הבורר.
השעה כבר רבע לעשר. דן מתחיל להיות לחוץ. רבע שעה של טון תקיף ומחוות ידיים עצבניות והמשפחה ישובה במכונית. אבל עדיין אי אפשר לצאת לדרך. עידית הבת הבכירה עדיין לא הגיעה. כדי שלא נאבד שוב זמן יקר אנו ממשיכים לחכות במכונית. כבר עשר ורבע ועדיין אין סימן לנסיכה. שוב מתפתח ויכוח. דן טוען בתוקף שהוא מתחיל לנסוע, ופנינה עונה בהתרסה על גופתי המתה.
בעשר וחצי עידית צועדת מעדנות לכיוון הבית. דן מסמן לה בעצבנות להיכנס למכונית, אך היא עונה בנון שלנטיות שהיא לא תצא לדרך לפני שהיא תשתה כוס קפה. דן מנסה בכעס: "היינו צריכים לצאת בתשע", ועל כך השיבה עידית בסמכותיות : "אני יודעת שאתם אומרים תשע, אתם מתכוונים לצאת בעשר".
המילה קפה מצליחה לשכנע את רובנו, משום שאנו יודעים שקפה היא מפתח למאפים המתוקים של פנינה. חג הפסח הציב אתגרים בנושא הקמח, ופנינה הצליחה לפצות על המחסור בקמח בתוספת סוכר. בזמן שרובנו ניצלנו את ההפסקה לדחוף משהו מתוק לפה, דן ניצל את ההזדמנות כדי להירגע עם סיגריה. תוך כדי הוא התריע בנו לנצל את ההזדמנות בשביל ללכת לשירותים, "כי לא יהיו עצירות בדרך".
השעה כבר 11 עידית כבר מניחה את כוס הקפה בכיור כשהדלת נפתחת. אפרת הניחה שכבר יצאנו מזמן, ובאה לבית כדי להנות מהשלל שהותרנו אחרינו. פנינה מנצלת את ההזדמנות כדי לעורר באפריל רגשי אשמה נסתרים. אחרי רבע שעה אפרת מתרצה ומוכנה לנסוע אתנו. עכשיו צריך לשכנע את שחר לחזור לבגז'. למזלנו שחר הקטן מוכן להתרצות, לאחר מספר דרבונים של דן, אנו מוצאים עצמנו שוב ישובים ברכב הקיבוצי. דן מוציא אנחה חרישית ומכניס את המפתח לתושבת, כשלפתע פנינה שואלת: "לקחת את הסלט ביצים?" דממה. אפשר להרגיש איך סדקים מבקעים את האוויר. פנינה פולטת משהו על כך שלא ניתן לסמוך על הגברים. היא פונה על הבגז' ופורקת את ארגזי הפלסטיק כדי לבדוק מה עוד הבעל שכח. ורד מתנדבת מבלי שתתבקש לרוץ לבית לחפש את הסלט החסר. לאחר עשר דקות היא חוזרת עובדת עצות. הסלט לא נמצא.
פנינה גומרת לארוז מחדש את האוכל. הפעם כמו שצריך. כדי לא לאבד זמן יקר כולנו ממתינים לה ישובים במכונית. אחרי דקות ארוכות היא שבה עם חיוך מנצח, הסלט בידה.
השעה כבר רבע לשתיים עשרה. דן מוציא שוב את המפתח, אבל אפילו לא מספיק להכניס אותו לתושבת. כמעט שלוש שעות עברו מרגע שהתחלנו לצאת, ופנינה צריכה עוד סיבוב אחרון בשירותים לפני שנצא.
הכורסא של ארצ'י באנקר
בשנות השבעים נכנסה למשפחה הטלוויזיה, וכמו בבתים אחרים שינתה סדרי עולם. חלק ניכר מהתקשורת בינינו נעשה מול הטלוויזיה, כאשר גיבורי המסך הפכו לשותפים אילמים. אחד הגיבורים שהשפיע עלינו יותר מכל הוא השמרן הנרגן ארצ'י באנקר.
למרות שבמרבית המקרים השקפת עולמו של דן הייתה הפוכה לזו של ארצ'י הוא מצא בו בעל ברית לנרגנות. על ההתחלה הוא אימץ את המנהג של לעשות קולות פלוץ עם השפתיים בכל פעם שמישהו אמר משהו שלא מצא חן בעיניו.
אחרי הפרק החמישי דן התקנא בקשיש האמריקאי, ולסלוננו הקיבוצי נוספה אחר כבוד כורסת טלוויזיה אמריקאית. על פי כללי הטקס הכורסה הייתה שמורה רק לדן. לאף אחד אחר אסור היה לשבת עליה. מה לעשות שדן עבד שעות ארוכות, ורוב שעות הערב הכורסה נותרה מיותמת מתחננת לבני המשפחה שיבואו לשקוע בתוכה. לאט לאט עזרו האמיצים אומץ וניסו את הכורסה האסורה, טרם בואו של דן. לאחר שראו כי טוב, המשיכו להיות ישובים אפילו אחרי שדן נכנס. בתחילה הספיק לדן מבט אחד כדי להקים את הילד הסורר מהכורסא. בהדרגה החלה לפעם בילדים רוח המרד. לדן היו מספר דרכים להוריד את הפולש מהכורסא. הוא השתמש בטון הרפתן: "תוריד את הטלפיים שלך מהכורסא". הוא הזכיר השם במפורש "ארצ'י באנקר" כהוכחה לוגית לבעלות על הנכס המרופד. הנוסח השגור מכולם היה המנון האינטרנציונל הסוציאליסטי. דן פתח במילים "קום התנערה עם חלכה" (אם רוחו הייתה טובה עליו, הוא היה ממשיך ומדקלם את שאר מילות ההמנון). בדרך הזה למדנו גם לקום, גם לציית לאבא, וגם להבין שאנו צריכים להתמרד נגדו באותה עת.
הטלוויזיה נתנה לילדים תפקיד חשוב. מדי פעם התעניין אבא מה קורה בתחנת הטלוויזיה של ירדן השכנה. או אז היינו נשלחים (זוג הקטנים) קדימה להעביר תחנה. לא פעם בעקבות העברת התחנה, או אפילו בלי קשר, התמונה בטלוויזיה התעוותה. לעיתים הפכה לשלג לעיתים קפצה מלווה בקווים אלכסוניים, לעיתים הקול הפך לרעש. במקרים אלו המיומנות הטכנית של הילדים לא הספיקה, או אז דן היה פוסע קדימה ובמיומנות מפליאה מעניק לטלוויזיה פליק. הטלוויזיה מצידה קלטה את המסר ויתרה על משובת הנעורים שלה וחזרה לשדר תמונה צלולה.
מי שהעניק לשידורי הטלוויזיה גוון מיוחד במינו היה דן. לא רק שהוא דיבר עם שדרני החדשות, תיקן להם את העברית, ומדי פעם את החדשות הלא מעודכנות שלהם, הוא הפך את הסרטים בטלוויזיה לחוויה חד פעמית. לכל דמות ולכל סצנה הוא הצמיד הערה שנונה. לימים ברק ושחר צפו באותו סרט בקולנוע ולא הבינו כיצד הקהל יכול להינות בלי ההערות המחכימות של דן. שחר אפילו העלה רעיון קולנועי לסרט, שבו במקביל לעלילה, ניצב בפינה קטנה פרשן שמגיב על המתרחש. ככל שמתקדם הסרט הפרשן חוצב לו עוד ועוד משטח המסך עד שהוא משתלט עליו כליל.
יכול להיות שזיכרונות הטלוויזיה מעט מופרזים. אחרי הכל דן חזר מהעבודה בשעה מאוחרת, ובשילוב של הריפוד הרך בכורסת ארצ'י באנקר הוא שקע במהרה בתנומה. בשנות השמונים נכנס מכשיר ששינה את חיינו לחלוטין – "השלט רחוק". כמו במקרה של כורסת ארצ'י באנקר, היה ברור שהיד הקובעת על השלט היא היד של דן. לאחר שהוא היה שוקע בתנומה היינו ניגשים על קצות אצבעות ומעבירים תחנה בשלט, רק כדי לשמוע אותו מתעורר בזעם - מדוע אתם מעבירים לי תחנה, אתם לא רואים שאני מסתכל.
ההרדמות מול המסך על הכורסה סיכנה את גבו הרגיש של דן. למזלו הגדול הוא ניגן בחוש פטריוטי מפותח ובשעה 12 בלילה כאשר "הסתיימו שידוריו לערב זה" וניגנו את התקווה, דן היה מזדקף, והולך אחר כבוד למיטתו.
גפילטע פיש
בדרך כלל אנשים מתגעגעים למאכלים שהרגילו אותם בילדותם. לטעם הביתי הנושן יש אפילו ביטוי ביידיש: "מאמא לושן". העניין הוא שדן גדל בתל יוסף, קיבוץ של גדוד העבודה שקשיחות הייתה אחת מאבני היסוד שלו. כשמוסיפים לכך את הפחד מרעב כתוצאה מאיימי המלחמה, מקבלים את התפריט התל יוספי: דייסת קלחי התירס. מדובר בנוזל צמיגי, שאפילו הפרות סלדו ממנו. הבכיות והתחינות של ילדי תל יוסף לא עזרו. מי שסירב לאכול את הדייסה בבוקר, קיבל אותה בצהריים, העקשנים שסירבו בצהריים מצאו אותה בערב, והעקשנים בני העקשנים שסירבו לאכול את הדייסה בערב, גילו אותה לחרדתם מציצה בהם בארוחת הבוקר למחרת.
מצד שני התל יוספים השקיעו בשתייה. באותם ימים הסוכר נחשב לפריט יקר ערך, ואולי כדי להוכיח לעצמם שבבריאות לא חוסכים, הם דחפו לתה של הילדים, כמויות סוכר בלתי נידלות. מאפיין נוסף בתה התל יוספי היה מידת החום שלו. על פי האגדה ילדי הקיבוץ עישבו את תלמי השדות ובקצה התלם המתין להם קנקן תה מתוק. עד שהילד הגיע לקצה, התה החם הפך לפושר.
דן הטמיע היטב את עקרונות התזונה התל יוספים. את התה שלו הוא אהב פושר, ולכן הוא הצטרף לשתיית הקפה לאחר שרובנו כבר סיימנו את המשקה שלנו. לעיתים כדי להאיץ את התהליך הוא היה מוהל את התה במים קרים. התל יוספיות יצאה בכל עוזה במתיקות. לא פחות מ6 כפיות סוכר דרש דן ממי שהכין לו את כוס התה, ותמיד התוצאה לא הייתה מספיק מתוקה. "לא בחשת", הוא היה אומר בטון תקיף. "כן בחשתי", היה מכין התה מתגונן. ואז הייתה יוצאת האמירה הקבועה: "שמת לי כפיות של...", והיה נוקב בשמה של חברת קיבוץ ששמה יצא למרחוק בשל חזה השטוח. זה היה רמז עבה שכפיות הסוכר צריכות להיות גדושות.
אם המטבח התל יוספי ניכר בארומה ספרטנית, "המאמא לושן" של דן הגיעה מבית הסבתא בפתח תקווה. המטבח של סבתא חיה היה מטבח יהודי פולני שהסתמך בעיקר על שאריות. במטבח כיכבו מטעמים כמו קישקע (מעיים ממולאים) גפילטע פיש ורגל קרושה. בדרך כלל דן התייחס לאוכל באופן פרקטי, כמשהו שצריך לעשות כדי לתת בנזין לגוף. את העניין הזה שווה לסיים כמה שיותר מהר, כדי שלא ייקח זמן רב מדי מהעבודה. לקישקע, ולגפילטע ולשאר מטעמי השאריות המזרח אירופאים, היה מעמד מיוחד של אוכל שאפשר להתענג עליו.
בתחום הקפה דן ופנינה היו זוג הפכים. דן אהב את הקפה שלו בצורת תה, מתוק להחריד ופושר. לעומתו פנינה שתתה קפה ללא תוספות כלשהן של חלב או סוכר. עד היום היא נזכרת בבעטה את פגישתה עם סבתא חיה. כדי לתת כבוד לאשת הנכד שלה, חיה שמרה את העידית של החלב - מה שמכונה בשפת הילדים "קרום" לקפה של פנינה. פנינה לקחה לגימה מהקפה ועיוותה את פניה בייסורים. בתגובה יצקה סבתא חיה קרום נוסף לאותו קפה.
הניגוד הבולט ביותר בין דן לפנינה בתחום הקפה, נוגע למה שבא לצד הקפה. פנינה לא יכולה לשתות קפה ללא משהו מתוק בצד, כך שכל החיסכון הקלורי מהמשקה נטול הסוכר מוחזר בריבית קצוצה עם העוגה שליד. דן כקיבוצניק פרימיטיבי היה רגיל לשתות את התה בלי שום תוספת, אבל לאחר שנים של חינוך מחדש, הוא הסכים לתוספת. כדי לשמר את הטעם הספרטני דן דרש לצד הקפה לחם אחיד, ובמידת האפשר לחם יבש. במידה ולא היה לחם יבש ואפילו לא לחם בכלל, נאות דן להכניס לפיו עוגה, כאשר העוגה המועדפת עליו היא עוגת חנק שנקראה בפינו "עוגת הצ..." כי זה החלק מהמילה הצילו שמספיקים לומר אחרי שטועמים מהעוגה, לפני שנחנקים.
הזמן הקיבוצי לשתיית התה, היה במפגש חברים במוצאי שבת. זה הזמן שבו גלגלו החברים את ענייני הקיבוץ בינם לבין עצמם. האגדה מספרת על מפגשים, שהיה מאוד קשה לסיים בגלל פרדוקס הריבה. ביד אחת היה לחבר כוס תה ובשנייה לחם עם ריבה. בדיוק שסיים החבר את התה נותרה לו עוד חצי פרוסת לחם. זה מצריך כמובן מילוי מחודש של הספל. והנה מעשה שטן בדיוק שנגמרה הפרוסה נותר עוד חצי כוס תה, מה שמצריך פרוסה חדשה עם ריבה, וחוזר חלילה.
רוב השנה הכמיהה של דן למטבח המזרח אירופאי הייתה בגדר אהבה נכזבת. מדי פעם בחדר האוכל בקיבוץ היו מכינים אוכל נשכח כמו קישקע קלופס ושמאלץ (שומן אווזים). בשביל דן המאכלים הללו היו פסגת השאיפות הקולינריות, אבל לרוב האנשים המאכלים הללו גרמו בחילה קשה או לפחות כאבי בטן. כך קרה שהמופע של המעדנים הללו הלך והצטמצם בחדר האוכל הקיבוצי. למזלו דן החל לעבוד כנהג קואופרטיב. במסלול הנסיעה הוא איתר את המזללה של מקס - מסעדת פועלים קטנה ומלוכלכת שהתמחתה במטבח מזרח אירופאי. לאותה מזללה שם דן את פעמיו כמעט כל יום, ויש הגורסים שזו הסיבה שבגינה הוא התמיד בעבודה זו כל כך הרבה שנים. כשדן לקח את ילדיו עמו לעבודה, הוא ניסה לעניין אותם בקסמי המזללה המופלאה. התוצאה הישירה הייתה שעידית וורד החליטו לוותר כליל על הבשר.
מקור נוסף לאוכל מזרח אירופאי הייתה סבתא טניה אמה של פנינה. טניה הייתה צמחונית אדוקה, אך במוחה נשתמרו המתכונים (הבשרניים) של מזרח אירופה. היא הכינה אותם מבלי להשתמש בחוש הטעם. לאחר הביקור אצלה פנינה הייתה אורזת גפילטע, רגל קרושה ושאריות נוספות בשביל דן.
באותם הימים היה נהוג לתת לילדים החולים ג'לי, מעין פודינג מתוק ללא חלב, בעל מרקם צמיגי בזכות תוספת ג'לטין. הג'לי נחשב לממתק, וכמו ממתקים אחרים הג'לי היה נדיר במקרר שלנו. יום אחד ברק פתח את המקרר וראה ג'לי בצבע ירוק זרחני. נגיסה אחת הבהירה לו כמה הוא טעה. בדיעבד התברר שזו הייתה הרגל קרושה המפורסמת, וזו גם הייתה הפעם האחרונה שברק הכניס ג'לי לפיו.
היתרון הקולינרי, משנות עבודתו של דן כנהג קואופרטיב, היה חבילות שקיבלנו לכבוד הפסח. מדובר במזוודות קרטון של עלית מלאה בשוקולדות. אפשר לתאר את החגיגה הזאת בביטוי "כמו להיכנס לחנות ממתקים". בשנים הראשונות החגיגה הייתה קצרה. טרפת הממתקים שלנו יחד עם הסקרנות לטעום מכל דבר, הביאה לכך שהאוצר נעלם דקות ספורות לאחר שהחבילה נפתחה. בשנים הבאות פנינה למדה את הלקח. היא החביאה חלק גדול מהשוקולדות בארון המצעים. גם הילדים למדו לקח והחלו לחפש את השוקולדות בארונות הבית. אם השנים שיטת ההחבאה נעשתה יותר ויותר מתוחכמת, והיה צורך במפענח צפנים כדי להגיע לשוקולד הנחשק. כמו בסיפורי אוצרות, גם כאן יש גרסה שיש כמה שוקולדות שלא התגלו עד היום.
אחת מאמרות הכנף הנפוצות במטבח הישראלי היא: "תגמור את כל מה שבצלחת יש ילדים רעבים בהודו". הטיעון המוזר הזה היה מאוד מציאותי בילדותו של דן. הארץ הייתה במחסור כלכלי, תנאי המחיה היו דלים, ולא היה ביטחון כלכלי באוכל שיהיה מחר על השולחן. לכן הדרישה לסיום האוכל מהצלחת פעלה ביעילות רבה יותר על בני דורו של דן.
כמו אבות אחרים דן הלך צעד קדימה בהשראת הצלחת ריקה כשהקפיד שגם הצלחות של צאצאיו יישארו ריקות. לצורך כך הוא התנדב לאכול את השאריות שלהם. מכיוון שלדן היו ילדים שונים עם טעמים שונים, הם השאירו אוסף שאריות אקלקטי, שיצר מטבח שאריות חדש. בין יתר מתכוני המטבח האקלקטי היו: בננה עם גבינה צהובה ודג מלוח עם ריבה.